Pupils get sneak peek at new school they helped design

Pupils at the school were involved in the design of the new school and many of their suggestions have been incorporated into the finished design, including the layout of classrooms, the ICT suite, landscaping, sustainability and even travel to and from school.

The new site will be home to a two-form entry 420 place school and a 120 place foundation unit on a campus that already has a Sure Start Centre that opened two years ago.

The two storey building on the corner of Holland Street and Varley Street has an amphitheatre for outside dining and drama, an activity area with a climbing wall as well as a terrace overlooking the canal that will provide not only a place for staff to relax, but also a resource for external teaching of up to 15 pupils.

Park View headteacher, John Tennant, says: "This is a tremendously exciting time for all associated with the school and we are all keenly anticipating our new start in September. The school is at the heart of the community and we want everyone to benefit from the new facilities. Pupils attended a design festival and range of workshops where they came up with ideas and views of what was important to them to be included in their new school. The design team was so impressed and inspired by their ideas that much of it has been included in the finished school."

Some of the ideas the pupils suggested and that were incorporated in the final design included interesting and challenging outdoor climbing frames, space to sit and talk to friends in the playground, an all weather playground, a community vegetable garden, a place for parents to meet other parents, an atrium to let in lots of natural light, colourful fencing and the school emblem displayed on the outside of the building.

Many of the school’s facilities will be available for community use including a garden and allotments, a sports hall, an all weather football pitch, a floodlit Sport England standard games area and classrooms for life-long learning.

The school has also been designed with a commitment to the environment with many eco-friendly features including air source heat pumps that produce a minimum of 70% heat recovery, high efficiency motion sensor lighting, solar controlled glazing and a green ivy wall.

Councillor Sheila Newman, Executive Member for Children’s Services at Manchester City Council, says: "It is fitting that the pupils played an important role in the design of the building and the result is a modern, innovative learning environment that is something pupils, staff and the community as a whole can be extremely proud of."

Ian Slater, deputy chief executive of New East Manchester, adds: "Creating the right environment for our children to learn is vital in giving them the education they deserve. This is a fantastic new school and another addition to our growing portfolio of first class educational facilities in east Manchester which will help improve the life chances of our young people."

Have your say on this story using the comment section below